Okazuje się, że alkohol spożywany przed lub zaraz po zaszczepieniu się na COVID-19 redukuje aktywność układu immunologicznego, zarówno odporność wrodzoną, jak i nabytą.

Włoskie stowarzyszenie ds. problemów alkoholowych zaleca unikania konsumpcji trunków wyskokowych co najmniej na 15 dni i 15 dni po zaszczepieniu. Prezes stowarzyszenia Gianni Testino dodaje również, że w przypadku potrzeby napicia się, nie należy przekraczać jednej jednostki alkoholu dziennie.

Zalecenie włoskiego stowarzyszenia to reakcja na piwo oferowane w punkcie szczepień na Sycylii.

W wydanym przez stowarzyszenie komunikacie podkreśliło, że od kilku miesięcy wraz z Instytutem Służby Zdrowia apeluje o to, by nie spożywać alkoholu w dniach przed szczepieniem i po nim.

Włoscy eksperci zaznaczają, że prewencyjne unikanie trunków wyskokowych jest konieczne, gdyż ich spożycie, także w małych dawkach, drastycznie przyczynia się do redukcji aktywności układu immunologicznego.

W nocie opublikowanej przez Instytut Służby Zdrowia dodano również, że konsumpcja napojów procentowych może pogorszyć stan chorych na COVID-19.

Przeczytaj również: Maciej Stuhr zaskoczył: „To nie ma sensu. Niejednokrotnie miałem wrażenie, że mój głos jest wodą na młyn dla strony przeciwnej”

Przeczytaj również: Kaczyński wie coś więcej? „Wróci jeszcze bardziej zjadliwa i bardziej groźna. Jest nieprzyjemna alternatywa…”

źródło: Tysol

(Visited 3 546 times, 2 visits today)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj