Warzywa są źródłem wielu minerałów, witamin oraz składników odżywczych. By zachować zdrowie i dobre samopoczucie, powinniśmy jeść je codziennie. Które z polskich warzyw mają najwięcej zalet? Możecie się zdziwić.

Niewielu z nas docenia ziemniaki, myśląc, że są to niepozorne warzywa. Jak się okazuje, znajdziemy w nich więcej witaminy C niż w cebuli, ogórkach, pomidorach, czy batatach.

Co nam daje witamina C?

Regularne dostarczanie do organizmu kwasu askorbinowego poprawia pracę układu odpornościowego i łagodzi wiele infekcji wirusowych i bakteryjnych. Ponadto pobudza zdolność wytwarzania kolagenu przez organizm. Witamina C buduje nasze kości, mięśnie, stawy, zęby i naczynia krwionośne. Jest również silnym przeciwutleniaczem, który opóźnia procesy starzenia się organizmu. Dzięki witaminie C możemy zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Popularne ziemniaki mają wiele cennych składników, ponadto są bogate w witaminy A i E, magnez, fosfor, potas i błonnik. Możemy je kupić w każdym sklepie i o każdej porze roku, zatem do dzieła.

– Badania sugerują, że są one jednym z warzyw oferujących najwięcej składników odżywczych w przeliczeniu na dolara – poinformowała Cara Harbstreet, która jest założycielką Street Smart Nutrition.

Przeczytaj również:  "Mam zapas". Korwin-Mikke zaszalał. Wyjawił, ile kupił cukru [WIDEO]

Oczywiście powinniśmy pamiętać, że nie możemy jeść tych warzyw bez opamiętania. Ziemniaki usprawniają proces przemiany materii, ale mogą nam również zafundować wiele pustych kalorii. Szczególnie jeżeli zjemy je razem z mięsem lub tłustym sosem.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Awaryjne lądowanie samolotu z marszałkiem Grodzkim na pokładzie

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Trzaskowski rozmawiał z von der Leyen, aby dokręcić śrubę Polsce. Teraz się tłumaczy i atakuje PiS

źródło: wikipedia, o2.pl, fit.poradnikzdrowie

(Visited 64 times, 1 visits today)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj