Warzywa są źródłem wielu minerałów, witamin oraz składników odżywczych. By zachować zdrowie i dobre samopoczucie, powinniśmy jeść je codziennie. Które z polskich warzyw mają najwięcej zalet? Możecie się zdziwić.
Niewielu z nas docenia ziemniaki, myśląc, że są to niepozorne warzywa. Jak się okazuje, znajdziemy w nich więcej witaminy C niż w cebuli, ogórkach, pomidorach, czy batatach.
Co nam daje witamina C?
Regularne dostarczanie do organizmu kwasu askorbinowego poprawia pracę układu odpornościowego i łagodzi wiele infekcji wirusowych i bakteryjnych. Ponadto pobudza zdolność wytwarzania kolagenu przez organizm. Witamina C buduje nasze kości, mięśnie, stawy, zęby i naczynia krwionośne. Jest również silnym przeciwutleniaczem, który opóźnia procesy starzenia się organizmu. Dzięki witaminie C możemy zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Popularne ziemniaki mają wiele cennych składników, ponadto są bogate w witaminy A i E, magnez, fosfor, potas i błonnik. Możemy je kupić w każdym sklepie i o każdej porze roku, zatem do dzieła.
– Badania sugerują, że są one jednym z warzyw oferujących najwięcej składników odżywczych w przeliczeniu na dolara – poinformowała Cara Harbstreet, która jest założycielką Street Smart Nutrition.
Oczywiście powinniśmy pamiętać, że nie możemy jeść tych warzyw bez opamiętania. Ziemniaki usprawniają proces przemiany materii, ale mogą nam również zafundować wiele pustych kalorii. Szczególnie jeżeli zjemy je razem z mięsem lub tłustym sosem.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Awaryjne lądowanie samolotu z marszałkiem Grodzkim na pokładzie
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Trzaskowski rozmawiał z von der Leyen, aby dokręcić śrubę Polsce. Teraz się tłumaczy i atakuje PiS
źródło: wikipedia, o2.pl, fit.poradnikzdrowie