Armaniak to wciąż alkohol o niewielkiej popularności, który nie jest tak dobrze znany jak klasyczna whisky czy wódki. Osoby, które skusiły się na jego spróbowanie to w większości koneserzy mocnych alkoholi. Armaniak ma do zaoferowania jednak o wiele więcej, niż mogłoby się wydawać: wysoką jakość oraz złożone profile smakowe. Co warto wiedzieć o tym trunku?

Co to jest armaniak?

Armaniak jest to rodzaj brandy, którego nazwa pochodzi od francuskiego regionu Armagnac umiejscowionego w Gaskonii, która leży w południowo-zachodniej Francji. Ten ciekawy trunek powstaje na drodze destylacji wina. Na chwilę obecną zakłady go produkujące możemy znaleźć w regionach takich jak Gres, Landes lub Lot-et-Garonne.

Armagnac dojrzewa w dębowych beczkach i zawiera najczęściej 52-60% ABV. Warto także wspomnieć, że napój ten uważa się za brandy produkowaną lokalnie; nie jest to popularna propozycja oferowana przez komercyjne przedsiębiorstwa. Wiele z butelek armaniaku wychodzi na rynek w wersji składającej się z winogron zebranych tylko i wyłącznie w roku, jaki widnieje na ich etykietach.

Armaniak pochodzi z Francji

Armaniak — ciekawy alkohol, który warto poznać?

Przeczytaj również:  Awantura w programie TVN. Magda Gessler wściekła się na Filipa Chajzera [WIDEO]

Niewielka liczba osób miała okazję spróbować tego trunku, a jeszcze mniej z nich wie, jak powstaje ten rodzaj alkoholu. Armaniak powstaje w wyniku destylacji wina, które powstało z kolei na drodze fermentacji lokalnych odmian winogron i leżakowania przez kilka lat w beczkach o pojemności 400 litrów.

Ponieważ w regionie, który słynie z wysokiej jakości armaniaków, produkuje się także inne likiery czy wina, w ich składach możemy znaleźć podobne typy winogron. W odróżnieniu od koniaku armaniak od 2005 roku można sprzedawać bez starzenia. Produkcji trunku podejmują się głównie niewielkie, lokalne firmy.

Armaniak a koniak — na co warto zwrócić uwagę?

Największą różnicą, jaką można wskazać między koniakiem a armaniakiem, jest proces destylacji. Koniak destyluje się dwukrotnie w destylatorze, a armagnac poddaje się destylacji kolumnowej. Jeśli mówimy o smaku, armaniak jest gęstszy i nieco bardziej złożony. Koniak jest także delikatniejszy, ponieważ butelkuje się go przy mniejszym stężeniu alkoholu.

Koniak jest uważany za propozycję dla nieco bardziej cierpliwych degustatorów, w jego przypadku bardziej liczy się także wiek. Bardziej intensywny i owocowy profil smakowy prezentuje młody armaniak. Każdy z tych dwóch rodzajów trunków ma swoich oddanych fanów.

Przeczytaj również:  Urządzenia wspomagające prace magazynowe i transport towarów

Armaniak staje się coraz bardziej popularny

Jak pić armaniak?

Na smak alkoholu w dużej mierze wpływa naturalnie sposób w jaki go podamy; to właśnie dzięki temu możemy w pełni cieszyć się danym napojem. Armagnac najlepiej kosztować w temperaturze pokojowej, w niewielkich kieliszkach z wąskim brzegiem, tak, aby umożliwić odpowiednie skoncentrowanie aromatów. Innym dobrym pomysłem będzie ogrzanie szkła w dłoni.Trunek można także pić delikatnie schłodzony w lodówce lub z dodatkiem kilku kostek lodu. Można używać go także w różnego rodzaju drinkach. Co ciekawe, niektórzy używają go także podczas gotowania: dobrze sprawdza się do słodkich ciast i w sosach.

(Visited 160 times, 1 visits today)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj