Okazuje się, że alkohol spożywany przed lub zaraz po zaszczepieniu się na COVID-19 redukuje aktywność układu immunologicznego, zarówno odporność wrodzoną, jak i nabytą.
Włoskie stowarzyszenie ds. problemów alkoholowych zaleca unikania konsumpcji trunków wyskokowych co najmniej na 15 dni i 15 dni po zaszczepieniu. Prezes stowarzyszenia Gianni Testino dodaje również, że w przypadku potrzeby napicia się, nie należy przekraczać jednej jednostki alkoholu dziennie.
Zalecenie włoskiego stowarzyszenia to reakcja na piwo oferowane w punkcie szczepień na Sycylii.
W wydanym przez stowarzyszenie komunikacie podkreśliło, że od kilku miesięcy wraz z Instytutem Służby Zdrowia apeluje o to, by nie spożywać alkoholu w dniach przed szczepieniem i po nim.
Włoscy eksperci zaznaczają, że prewencyjne unikanie trunków wyskokowych jest konieczne, gdyż ich spożycie, także w małych dawkach, drastycznie przyczynia się do redukcji aktywności układu immunologicznego.
W nocie opublikowanej przez Instytut Służby Zdrowia dodano również, że konsumpcja napojów procentowych może pogorszyć stan chorych na COVID-19.
źródło: Tysol