W Borach Tucholskich pojawiły się grzyby. To wspaniała wiadomość dla zapalonych grzybiarzy. W lasach można natknąć się na podgrzybki i kurki, które są ulubionymi grzybami zbieranymi przez Polaków.
Grzybiarze, którzy udadzą się do lasu, muszą jednak bardzo uważać. Konsekwencje nieuwagi i niewiedzy mogą okazać się niezwykle poważne, a nawet doprowadzić do tragedii.
O sprawie poinformował Główny Inspektorat Sanitarny, który napisał na Twitterze o zagrożeniach związanych z brakiem umiejętności rozpoznawania grzybów.
Na jakie grzyby trzeba uważać?
– Trwa sezon grzybowy. Konsekwencje niewiedzy grzybiarzy mogą być bardzo poważne. Śmiertelnie trujące grzyby bywają łudząco do jadalnych – przekazał GIS na swoim profilu społecznościowym.
Znaną i lubianą kurkę możemy łatwo pomylić z lisówką pomarańczową. Zjedzenie jej może skutkować problemami z trawieniem. Kurka ma biały miąższ z żółtym odcieniem, natomiast lisówka pomarańczowy.
Szczególnie uważać należy na muchomory, które mają wiele odmian. Są przede wszystkim bardzo trujące i niebezpieczne.
– Najbardziej niebezpieczne dla zdrowia są muchomory, zwłaszcza sromotnikowy/zielony oraz plamisty, często mylone z czubajką kanią, tzw. sową. Muchomory mają trzony zakończone bulwą – przestrzega serwis o2.pl.
GIS dodaje, że spożywanie trujących grzybów może doprowadzić do uszkodzeń wątroby i problemów z sercem. Docelowo takie dolegliwości mogą się w najgorszym razie zakończyć śmiercią.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Arnold Schwarzenegger zabrał głos w sprawie wojny na Ukrainie: „Jakby na to nie patrzeć…”
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Donald Tusk: „Gdybym rządził, paliwo kosztowałoby 5,19 zł”
🌳🍄🌲Trwa sezon na grzyby. Najbardziej trujące grzyby bywają łudząco podobne do jadalnych.
— Główny Inspektorat Sanitarny (@GIS_gov) September 3, 2021
Konsekwencje niewiedzy grzybiarzy mogą być bardzo poważne. pic.twitter.com/jZiKGRFfLM
źródło: o2.pl, Twitter