Już 24 lutego Polacy będą mogli świętować tłusty czwartek i zajadać się pączkami. Dziennikarka Katarzyna Bosacka wyjawiła, które z nich najlepiej wybrać. Opublikowała w tym celu wpis poświęcony właśnie pączkom.

— Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami 🍩🍩🍩 Supermarkety i cukiernie ruszają z masową produkcją pączków 🤤 Tylko jakiego wybrać, żeby był przede wszystkim smaczny i prawdziwy? 🤔 — napisała Katarzyna Bosacka.

— W większości sklepów prawdziwego pączka nie uświadczycie. Dlaczego? Bo pochodzą z ciasta głęboko mrożonego. To oznacza, że są wcześniej przygotowywane w całości, smażone, nadziewane, oblane pomadą (posypane cukrem) i zamrażane. Dopiero w sklepie się je rozmraża i wtedy trafiają na półkę 🤷🏼‍♀️Na każdym pudełku (lub przy półce) znajduje się informacja, że pączki pochodzą z głębokiego mrożenia, to znaczy również, że trzeba je spożyć w ciągu 2-3 dni od dnia rozmrożenia przez sklep i nie zamrażać ponownie. Takie pączki produkowane są głównie przez maszyny i na masową skalę — dodała dziennikarka.

Zaznaczyła przy tym, że powinniśmy unikać pączków z popularnych marketów, ponieważ ich skład jest bardzo niezdrowy. Wyjaśniła, że najlepsze pączki powinny składać się z wody, melak, mąki, masła, drożdży i żółtek.

Przeczytaj również:  Marcin Prokop szczerze o swoich zarobkach w „Dzień dobry TVN”. Te słowa mogą szokować

— Stąd wynika też ta różnica w cenach. W prawdziwej cukierni pączek kosztuje nawet 4-5 zł, a w supermarkecie ok. 1-1,5 zł (lub nawet poniżej złotówki). Skład pączków w marketach i dyskontach znajduje się zazwyczaj na pudełku zbiorczym, więc jak chcemy go sprawdzić, to musimy się czasem nieźle „namęczyć”, żeby takie pudło wyjąć lub odpowiednio przekręcić, by go odczytać — podkreśliła.

Zobacz również: Multiszczepionka następcą szczepionki? Immunolog: Uważam, że sprawdziłaby się lepiej

Zobacz również: Awantura między Lewicą a KO: „Kaśka, nie bądź głupia”. Scheuring-Wielgus: „Zjedz snickersa!”

źródło: o2.pl

(Visited 92 times, 1 visits today)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj