propolski.pl: Mąka ze świerszcza

Bruksela zezwoliła na stosowanie mąki ze świerszczy do produkcji żywności

Kiedy wydawałoby się, że nic już nas nie może zdziwić, pojawia się kolejny fantastyczny pomysł Unii Europejskiej. Tym razem chodzi o mąkę ze świerszczy, którą już niedługo coraz więcej firm wykorzysta do produkcji chleba czy ciastek. Na ten moment zezwolenie otrzymało jedno przedsiębiorstwo.

Stanowisko przekazano w rozporządzeniu 2023/5 z 3 stycznia. Pozwala ono na wprowadzenie do obrotu krajów UE produktów spożywczych, w których dopuszcza się proszek ze świerszcza domowego (Acheta domesticus).

Rozporządzenie to jest następstwem opinii wydanej w maju 2022 r.

Mąka ze świerszcza

Okazuje się, że przysmak wejdzie w życie już 24 stycznia. Jedna z firm, a mianowicie Cricket One Co. Ltd dostała pozwolenie na pięć lat. Będzie mogła wykorzystywać mąkę ze świerszcza domowego do produkcji żywności takiej jak ciastka i chleby i wypuszczać je na rynek w całej Europie.

W przyszłości z nowej możliwości skorzystają również inni producenci.

Jeżeli chodzi o świerszcze, to owady te nie są zbyt wymagające. Można hodować je w szczelnym pojemniku. Trzeba jedynie pamiętać o odpowiedniej wentylacji, wilgotności i ogrzewaniu.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: „Nie posłuchano mnie”. Wałęsa wie, jak pokonać PiS

źródło: businessinsider.com.pl

About the Author

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like these