Kiedy wydawałoby się, że nic już nas nie może zdziwić, pojawia się kolejny fantastyczny pomysł Unii Europejskiej. Tym razem chodzi o mąkę ze świerszczy, którą już niedługo coraz więcej firm wykorzysta do produkcji chleba czy ciastek. Na ten moment zezwolenie otrzymało jedno przedsiębiorstwo.

Stanowisko przekazano w rozporządzeniu 2023/5 z 3 stycznia. Pozwala ono na wprowadzenie do obrotu krajów UE produktów spożywczych, w których dopuszcza się proszek ze świerszcza domowego (Acheta domesticus).

Rozporządzenie to jest następstwem opinii wydanej w maju 2022 r.

Mąka ze świerszcza

Okazuje się, że przysmak wejdzie w życie już 24 stycznia. Jedna z firm, a mianowicie Cricket One Co. Ltd dostała pozwolenie na pięć lat. Będzie mogła wykorzystywać mąkę ze świerszcza domowego do produkcji żywności takiej jak ciastka i chleby i wypuszczać je na rynek w całej Europie.

W przyszłości z nowej możliwości skorzystają również inni producenci.

Jeżeli chodzi o świerszcze, to owady te nie są zbyt wymagające. Można hodować je w szczelnym pojemniku. Trzeba jedynie pamiętać o odpowiedniej wentylacji, wilgotności i ogrzewaniu.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: „Nie posłuchano mnie”. Wałęsa wie, jak pokonać PiS

źródło: businessinsider.com.pl

(Visited 175 times, 1 visits today)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj